Μανόλης Ανδρουλιδάκης: «Η τέχνη μου είναι λαϊκή και χωρίς εκπτώσεις»

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες που διαθέτει η μουσική σκηνή της χώρας. Η πρώτη φορά που άκουσα  τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη ζωντανά, σε μια μικρή καλλιτεχνική σκηνή, έψαχνα γύρω μου να δω που είναι κρυμμένες οι άλλες κιθάρες. Μου φαινόταν αδύνατο να ακούγεται όλη αυτή η πλημμύρα της μουσικής από μια και μόνη κιθάρα. Κάθε φορά που τον ακούω δυσκολεύομαι να πιστέψω πως δεν γεννήθηκε με χορδές αντί για δάχτυλα.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης έχει κάνει σημαντικές σπουδές στη μουσική. Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης έχει μαθητεύσει κοντά στους σπουδαιότερους Έλληνες δασκάλους και έχει διακριθεί και βραβευθεί αμέτρητες φορές. Είχα τη χαρά να κάνω μια ωραία κουβέντα μαζί του.

Σημαντικές μουσικές σπουδές, σπουδαίοι δάσκαλοι, μοναδικές συνεργασίες, βραβεία, αριστεία, διακρίσεις, διδασκαλία. Απαιτούνται θυσίες για όλα αυτά; Η τελικά όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε τίποτα δεν είναι θυσία;

Μπορεί να το δεις σαν θυσία, μπορεί και σαν διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων. Η καθοδήγηση των δασκάλων μου, η προσωπική μελέτη και αργότερα οι συνεργασίες και οι συναυλίες, είναι για μένα πολύ ευχάριστα. Εντέλει, ισχύει το καβαφικό περί της αξίας και της ευτυχίας του ταξιδιού.

Μανόλη Ανδρουλιδάκη πώς μπήκε η μουσική στη ζωή σου; Αν και μάλλον στη δική σου περίπτωση μοιάζει σαν να γεννήθηκες από τη μουσική.

Ποιητικό αυτό που λες και, ως ένα βαθμό, ισχύει. Έζησα κανονικά παιδικά χρόνια με γδαρμένα γόνατα, αλάνες και μπάλα και κάποια στιγμή λίγο μετά το δημοτικό μπήκα στον κόσμο της μουσικής. Υπήρχε μια κιθάρα στο σπίτι και γνώριζα, ενδόμυχα, ότι θα παίζω κιθάρα όταν μεγαλώσω. Βρέθηκαν οι κατάλληλοι δάσκαλοι, που με έβαλαν στις σωστές ράγες, ο Μαυρουδής, ο Κοτσιώλης, ο Χρήστος Σαμαράς και όντως, αυτό που είμαι σήμερα, δηλαδή η προσωπικότητα που διαμόρφωσα, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ενασχόλησή μου με τη μουσική.

Υπάρχουν συνεργασίες σταθμοί στην πορεία σου; Ξεχωρίζεις κάποιες στιγμές;

Η Μαρία Δημητριάδη, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Λεοντής, θεωρώ ότι είναι τρεις προσωπικότητες που με επηρέασαν βαθύτατα στον τρόπο που αντιμετωπίζω το τραγούδι. Κιθαριστικά με επηρέασαν οι δάσκαλοί μου, αλλά και ο Γιάννης Σπάθας, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση της μουσικής, γενικότερα.

Οι άνθρωποι της μουσικής πέρασαν δύσκολες μέρες. Και εξακολουθούν. Υπάρχει περίπτωση να προκύψει κάτι θετικό μέσα από τη δοκιμασία αυτή; Για παράδειγμα, να οργανωθούν καλύτερα ή να διεκδικήσουν άλλη επαγγελματική αντιμετώπιση;

Θεωρώ ότι δε χρειάζεται να περάσουμε αυτές τις καταστάσεις για να διαπιστώσουμε το προφανές, ότι δηλαδή, οι άνθρωποι της τέχνης βρίσκονται στην απαξίωση εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλιστα, πηγαίνοντας παραπέρα, θεωρώ ότι η πολιτεία γενικά είναι εχθρική απέναντι στους καλλιτέχνες. Οπότε, οφείλουν οι καλλιτέχνες να είναι μπροστάρηδες για τη βελτίωση της καθημερινότητας του απλού ανθρώπου, οφείλουν να οργανώνονται στους συλλογικούς φορείς τους και να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα θετικό που έχει προκύψει από την προηγούμενη περίοδο, είναι ότι δημιουργήθηκαν καινούργια έργα, οι μπαταρίες φόρτισαν και θεωρώ ότι έχουμε μια καινούργια ορμή για να κάνουμε καλύτερα πράγματα.

Μανόλη Ανδρουλιδάκη η πολιτική και η τέχνη, κατά τη δική μου άποψη, έχουν μια άρρηκτη σχέση; Τι πιστεύεις;

Θεωρώ ότι συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Όπως έχω πει και παλαιότερα, δεν μπορεί να είσαι φασίστας και καλλιτέχνης. Η δική μου τέχνη θεωρώ ότι είναι λαϊκή και χωρίς εκπτώσεις. Με άλλα λόγια, αν θεωρήσουμε ότι κάθε πράξη εμπεριέχει στοιχεία πολιτικής, ακόμη περισσότερο η καλλιτεχνική δημιουργία συνδέεται άρρηκτα με την ιδεολογία του καλλιτέχνη.

Μανόλη Ανδρουλιδάκη πες μας λίγα λόγια για τον καινούριο δίσκο;

Είναι η πρώτη κιθαριστική συλλογή που κάνω σε πλήρη ηρεμία και με άνεση χρόνου. Επέλεξα 10 κομμάτια που αγαπώ πολύ, που γνωρίζω καλά και θεωρώ ότι ακούγονται όμορφα με την κιθάρα. Αφορμή για να επιλέγουν τα συγκεκριμένα κομμάτια είναι είτε η συνεργασία με τους περισσότερους από τους καλλιτέχνες τους οποίους διασκεύασα για την κιθάρα είτε η βαθιά αγάπη και εκτίμηση στο έργο τους, είτε πρόκειται για τον Θεοδωράκη όπως πάντα περιλαμβάνεται στην συλλογές μου είτε για τους σπουδαίους λαϊκούς σύνθετες Χιώτη ή Ζαμπέτα.

Μανόλη Ανδρουλιδάκη που θα σε ακούσουμε το επόμενο διάστημα;

Τις λίγες μέρες που μένουν στην θερινή περίοδο εκδηλώσεων, έχουμε συναυλίες με τον Ορφέα Περίδη στη Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο και στο Πέραμα και κάποια αφιερώματα που επιμελούμαι. Το αποκορύφωμα για εμένα θα είναι η συναυλία με έργα Θεοδωράκη – Ρίτσου στις 25 Σεπτεμβρίου στο φεστιβάλ της ΚΝΕ με Φαραντούρη, Κότσιρα, Αντωνοπούλου και Τριανταφυλλίδη, αμέσως μετά την ομιλία του γ.γ. του ΚΚΕ, ένα σημαντικό, θεωρώ, γεγονός, καθώς θα είναι η πρώτη μετά την απώλεια του μεγάλου δημιουργού όπου θα τραγουδήσει η φωνή του Μίκη, Μαρία Φαραντούρη.

Ετοιμάζεις κάτι μουσικά για τον χειμώνα που έρχεται;

Θα συνεχίσω να κάνω αυτά που κάνω, δηλαδή καινούργια τραγούδια, καινούργιες κιθαριστικές εκτελέσεις και δισκογραφικές παραγωγές. Υπάρχουν νέα τραγούδια σε στίχους Δημήτρη Λέντζου με τη φωνή ενός πολύ αγαπημένου μου τραγουδιστή, που θα κυκλοφορήσουν στο προσεχές μέλλον, μια μελοποιημένη ποιητική συλλογή της Χαριτίνης Βαζαίου με σημαντικές γυναικείες φωνές και η σύνθεση ενός καινούργιου συμφωνικού έργου. Παράλληλα προγραμματίζονται συναυλίες, αναλόγως των υγειονομικών και άλλων συνθηκών. Σε αυτά τα πλαίσια, θα κάνω και την επίσημη παρουσίαση – ενώπιον κοινού, ελπίζω – της ανθολογίας για κιθάρα.

Μανόλη Ανδρουλιδάκη, σ’ ευχαριστώ πολύ για την ωραία κουβέντα. Εύχομαι σύντομα να ανταμώσουμε σε κάποια μουσική σκηνή!

Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή συνέχεια και ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Συνέντευξη στην Σταυρούλα Γιώτη στο MAXMAG